Sklo určené na nápoje je možné rozdeliť do dvoch kategórií – kalichy a odlievky.

Kalich pozostáva z 3 častí: kalichu, stopky a podstavca.. Tieto časti sú rozličných tvarov a rôznych veľkostí.

Medzi základné typy kalichov patria:

Kalichy – vyznačujú sa univerzálnym tvarom na konzumáciu bielych či červených vín. Konkrétne použitie sa určuje podľa veľkosti samotného kalichu. Veľkosti sa pohybujú v rozmedzí od 150 -550 ml.
Na konzumáciu bielych vín sa odporúčajú kalichy s objemom do 400 ml a pri červených vínach sú vhodné kalichy s veľkým objemom až do 550 ml.

Burgundy – tento typ sa používa hlavne na požívanie červeného vína burgundského typu a väčšinou objem kalichu je od 500 ml a viac.

Flétny – tieto typy pohárov sa väčšinou vyznačujú úzkym hrdlom a sú vhodné najmä na konzumáciu šumivých vín. Ich objem sa pohybuje v rozmedzí od 150 – 220 ml.

Brandy – ich tvar sa vyznačuje vypuklým kalichom a kratšou nohou. Objem kalichu býva rôzny. Podľa správnosti by sa tento typ pohára mal držať za kalich a tým dochádza k otepleniu samotného nápoja.

Odlievky tieto poháre sa skladajú iba z jednej časti. Spodná časť väčšiny odlievok má hrubšie dno a to najmä preto aby spomalil oteplenie nápoja. Využitie je rôznorodé – servírovanie nealkoholických nápojov, piva či tvrdého alkoholu.

Updating…
  • Žiadne produkty v košíku.